Mindre kød
Bæredygtig livsstil

Om ambitionsniveauer der er lige tilpas høje og udfordringen i maj

Så er vi pludseligt midt i juni. Tiden flyver og vejret har været tørt og varmt og blåt i en evighed føles det som. Det er fantastisk smukt med al den blå himmel. Det er dejligt med små solbrune fødder, der leger i sandkassen og løber ud og ind af huset uden sko på. Haven hiver efter vejret – og vandet – og græsplænen er helt brun, men det er svært at brokke sig over så lækkert et maj vejr…

Nyt arbejde

Jeg startede på arbejde i maj. Sådan et med en arbejdsgiver, der ikke er mig selv. Sådan et hvor jeg skal afsted de fleste dage. Sådan et hvor jeg har travlt al den tid jeg er der, og derfor ikke kan planlægge aftensmaden imens. Men også sådan et hvor min hjerne får spændende udfordringer. Sådan et hvor jeg møder nye søde mennesker. Og sådan et der er virkeligt fleksibelt, så jeg kan komme hjem i ordentlig tid og få stillet min sult efter min familie, og i stedet arbejde fx når de sover. Alt i alt meget positivt det hele. Men hold nu op hvor er det alligevel en omvæltning efter at have været min egen arbejdsgiver i over 2,5 år…

Vi skal virkeligt ind i nye rutiner herhjemme. Nu har vi længe været vant til at sådan noget som indkøb, madplaner og børnefødselsdage kunne planlægges i mit hoved, mens jeg syede, var i haven eller puttede Solvej. Og nu skal det hele så fikses på andre tidspunkter. Vi klarer det. Men vi skal lige øve os lidt.

Ambitionsniveauet skrues ned

Og aller helst så skal vi alle 5 stadig have en rolig, hyggelig, tryg og glad hverdag – selvom den er lidt anderledes for os alle nu. Vi kan allerede nu mærke, at fordi jeg nu ligger noget energi i et arbejde, så må vi skrue ambitionerne ned på nogle andre områder. Og apropos ambitioner så leder det mig frem til, at jeg i starten af maj satte mig for at vi skulle spise mindre kød til aftensmad. Kød har et højt klimaaftryk i forhold til frugt og grønt, og derfor vil vi gerne sætte vores kødindtag ned. Fra i snit at spise kød 20 ud af 30 dage hver måned var ambitionen, at vi kun skulle have kød til aftensmad i 10 ud af de 31 dage i maj.

Status på udfordring om mindre kød

Og hvordan gik det så? Vi spiste kød til aftensmad 15 af de 31 dage. Ja og på den måde så klarede vi faktisk ikke udfordringen. Hvor svært kan det være? – tænkte jeg ved månedens begyndelse. Men vaner ændres ikke bare sådan lige. Og selvom at alle madplaner ikke indeholdt en eneste køddag så var der flere dage i maj hvor vi var hjemme hos andre og spise mad – med kød. Der var også nogle dage hvor Kasper fik restemad med hjem fra arbejdet – med kød. Der var en fødselsdag – med kød. Og det var simpelthen så oplagt at grille pølser i maj. Og så var der de dage, hvor vi havde travlt, hvor vi var trætte og hvor overskuddet ikke var til at trylle retter frem, vi ikke havde lavet 117 gange før – med kød.

Mindre kød

Var det en fiasko?

Overhovedet ikke! Man kan jo vende det om og egentligt være lidt stolt af, at vi på trods af en anderledes hverdag og nye rutiner alligevel fik rusket lidt i de gamle vaner. Vi havde trods alt færre dage med kød til aftensmad, end vi plejer. Vi fik prøvet flere sjove – for os nye – kødalternativer. Jeg fik luret lidt mere i vegetarkogebøgerne, end jeg plejer. Og fordelen ved at give sig selv udfordringer er, at man får en anden bevidsthed om de indgroede vaner – hvilket gør dem lettere at ændre.

Der er ikke et facit, når det kommer til en bæredygtig livsstil. Der er mange veje at gå. Så længe vi er i bevægelse og tager et skridt ad gangen, så er jeg stolt og tilfreds. Nogle gange løber vi. Nogle gange tager vi store skridt. Nogle gange tager vi små skridt. Og det er helt ok, så længe vi stadig er i bevægelse i en bæredygtig retning…

Du kan følge Breddam18 på Instagram eller Bloglovin

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Kirstine
  19. juni 2018 at 10:38

  Stort tillykke med jobbet – det skal nok blive godt, selv om jeg godt selv kender til, at det kan være lidt en omvæltning efter at have været hjemme. Hvad er det nu lige for en branche du gør dig i?

  • Reply
   Kristina
   21. juni 2018 at 22:00

   Hej Kirstine,
   Tak! Ja jeg tror også på, at det nok skal blive godt. Det er godt allerede! Nu er der næsten gået 2 måneder allerede, og de er fløjet afsted uden store kriser hos nogle af os herhjemme…Jeg er uddannet geograf og har arbejdet som byplanlægger i mange år. Men min lange pause har givet tid til reflektion, tid til at mærke efter og mod på at skifte kurs, så nu er jeg projektleder for et kystsikringsprojekt – i hvert fald et års tid indtil hende jeg vikarierer, for kommer tilbage efter barsel…Min pause væk fra arbejdsmarkedet har lært mig, at vi godt kan klare os for færre penge i perioder, og det giver i sig selv en fantastisk ro og større mod i jobsøgningen. Kortere ansættelser skræmmer mig ikke mere, som de nok gjorde engang. Tværtimod. Det passer mig godt at få rystet posen og lære nyt lidt oftere, end jeg gjorde…

Leave a Reply