Brændenældebrød
Selvforsyning

Brændenældebrød – verdens næstbedste brød – opskrift

Brændenælder har jeg et meget dobbeltsidet forhold til. På den ene side gør det bare SÅ ondt at brænde sig på dem, og det gør dem på den måde til sådan en lidt ekstra irriterende form for ukrudt, fordi man næsten skal iføre sig beskyttelsesdragt (eller i hvert fald handsker), når man fjerner dem – hvis de skulle snige sig ind på forbudt territorie.

På den anden side så vil jeg ikke være sådan helt fri for dem. Der er steder på Breddam 18, hvor de er mere end velkomne. For planter med nytteværdi er som udgangspunkt velkomne her, (hvis bare de bliver på anvist plads…)

Anvendelse

 • Tilbage i tiden – inden blandt andet bomuld tog over – brugte man brændenælde som tekstilplante.
 • Brændenælden er fyldt med A- og C-vitamin og jern.
 • En buket brændenælder skulle efter sigende holde myg og fluer væk – så måske de skal på bordet ved de udendørs sommermiddage?
 • Til medicinsk brug kan man anvende både blade, rødder og frø. Den anbefales til lindring af høfeber og allergier. Mindsker bumser, giver glans til håret, styrker blodet, afhjælper blæreinfektioner og indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Det står der i hvert fald her.
 • Man kan lave en god, kraftig, naturlig gødning af den.
 • Den har en mild smag og kan derfor bruges nemt bruges som ingrediens i madlavningen, hvor man så får glæde af dens gode egenskaber. I denne omgang har jeg brugt brændenælder til at lave et brændenældebrød.

Brændenældebrød

Trick til at plukke dem

Som udgangspunkt er brændenælder virkeligt ubehagelige at plukke, men her er et lille trick. Tag en pose på hånden (fx disse) og pluk, så posen er imellem din hånd og brændenælden. Pluk de øverste lækre topskud.

brændenælder

Når du har plukket nogle stykker, vender du posen på vrangen. Lidt som man samler en hundelort op…uden øvrig sammenligning!

brændenælder

Når brændenælderne er i posen, så mas brændenælderne nogle gange frem og tilbage. De små hår, der sidder på brændenælden, knækker (det er dem, der indeholder de giftstoffer, der klør), og brændenælden brænder ikke mere. Man kan derfor sagtens holde på dem bagefter og fx skære dem i mindre stykker på skærebrættet.

Som sagt har jeg for nylig bagt brændenældebrød, og her kommer opskriften. Opskriften er min egen og fremgangsmåden er tyvstjålet fra Kvalimad der laver Verdens bedste brød. Det her må så være verdens næstbedste brød.

Brændenældebrød

Det er meganemt at lave! Det skal ikke æltes og tager ingen tid. Eneste minus er hævetiden. Til gengæld bliver det sindssygt lækkert og med en sprød og knasende skorpe!

Ingredienser

 • 1 gr gær ca på størrelse med en ært
 • 6 dl vand
 • 1 spsk salt
 • 25 gr brændenælder (eller andre urter) skåret i små stykker mængden kan man sagtens variere fra gang til gang
 • 100 gr grahamsmel eller andet groft mel
 • 50 gr solsikkekerner eller andre kerner
 • 600 gr hvedemel

Sådan gør du

 1. Opløs gæren i vandet.

 2. Bland de øvrige ingredienser i. Rør rundt med en ske til melet er vådt. Man behøver ikke ælte dejen.

 3. Lad det hæve i 12 timer. Lidt mere eller lidt mindre fungerer nu også...

 4. Hæld dejen ud på et meldækket bord og fold den i 3 led. Først den ene vej og så den anden.

 5. Læg den i et smurt fad og læg viskestykke over.

 6. Lad dejen hæve 2 timer mere.

 7. Varm ovnen op til 250 grader. Sæt en mellemstor gryde ind i ovnen, så den også bliver varm (det skal være en der kan tåle varmen og dermed ikke fx har plastikhåndtag).

 8. Vend dejen over i gryden, sæt låg på og sæt den ind i ovnen.

 9. Bag ved 250 grader i 30 min.

 10. Tag låget af gryden, skru ned på 230 grader og bag i yderligere 15 min.

 11. Lad brødet køle i minimum 20 min inden servering.

 12. Voila: Verdens næstbedste brød!

Du kan følge Breddam18 på Instagram eller Bloglovin

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply