Stofpose til madindkøb
Bæredygtighed DIY Stop tøjspild

Stofposer til (emballagefrie) madindkøb og madopbevaring – DIY

Vi har hver eneste dag helt utroligt meget emballage-affald herhjemme. Vi er ikke så heldige at bo i nærheden af et sted som fx Løs Market (der er en emballagefri købmand – man medbringer selv emballagen – genialt!). Vi handler mest i helt almindelige supermarkeder, og stort set al vores frugt og grønt er emballeret, så man tror det er løgn. Vi kan fx ikke købe økologiske bananer uden samtidig at få en plastikpose med. Det samme gælder æbler, peberfrugt, gulerødder osv. Ja næsten alle de øvrige madvarer er også emballeret helt vildt. Nogle gange er endda emballagen emballeret…(?)

Emballage kan være en god ting, når det medvirker til at holde madvarerne friske og sikre mindst muligt madspild. I følge DTU Miljø er fødevarer generelt langt mere miljøbelastende at producere end selve emballagen udenomen. Men selvom emballagen kan være nyttig og nødvendig, synes jeg dog alligevel, at man bør reducere mængden mest muligt. Emballagen repræsenterer trods alt en miljøbelastning og ressourcer som udvindes fra naturen.

En god idé

Der hvor min bror og hans familie handler, er der flere ting, de køber i løsvægt. Og som de fleste steder, så ligger der ruller, med tynde plastikposer, som man så fylder fx sit frugt i. Poserne er så tynde, at de oftest går i stykker på hjemvejen, og kun er egnet til at smide ud bagefter. Min kloge svigerinde fik så den ide, om ikke jeg kunne sy nogle små stofposer, som de kan bruge, når de handler. Til at have med hjemmefra – præcis som man tager sine stofnet med til de øvrige varer.

Mega god ide! Det ville jeg jo gerne sy!

Stofposer til madindkøb

stofposer

Jeg fandt nogle gamle bløde, forvaskede, bomuldstørklæder frem og fik syet nogle poser. Både til dem og os. Og da jeg i søndags alligevel skulle til Vesterbro i København, kunne jeg så meget passende svinge indenom Løs Market og teste poserne. Og de fungerede helt perfekt til både linser, ris, tørrede abrikoser og det stødte spidskommen jeg købte. Min taske duftede helt vidunderligt af spidskommen, da jeg kom hjem med en meget emballagefri og ren samvittighed. Og der er en stak stofposer på vej med posten til Bror og Co.

stofposer

Stofposer til madopbevaring

Herhjemme har vi så bare stadigvæk det problem, at vi i vores lokale supermarked ikke får valget. Alt er emballeret for os på forhånd. Heldigvis kan vi sagtens bruge poserne på anden vis. Nemlig til madopbevaring. Fugtes og vrides bomuldsposen inden brug er den fx genial til at holde brød frisk – det mugner ikke nær så nemt som i en plastikpose. Ost og pølse holder sig også meget lettere frisk i stof frem for i plastik, og bonus er, at man samtidig nedsætter man sit forbrug af plastikposer.

DIY til at sy sine egne stofposer

De stofposer jeg har lavet er ret simple at sy, og man behøver ikke at have meget erfaring for at sy dem.

1. Find nogle bomuldstørklæder du ikke bruger mere. Eller det slidte sengetøj, der ikke kan repareres mere, og som derfor alligevel skal kasseres. Eller gå i en genbrugsbutik og find noget. Kort sagt – find noget bomuldsstof – der har tjent sit formål  i sin nuværende form (og som har betalt sin pris i klimaregnskabet), og brug det nu til dine stofposer.

2. Hvor stor skal din stofpose være? Et bud kunne være 20 x 30 cm. Læg 2 cm til højden (det skal bruges til en løbegang til en snor øverst).

stofposer

3. Klip 2 stykker stof i det mål du ønsker (eller klip ét stykke (hvor fx bredden er fordoblet) og fold stoffet. Så sparer du én syning.

4. Kant de rå stofkanter med enten zigzag eller med en overlocker.

stofposer

5. Sy posen sammen i bunden og i siderne (eller siden, afhængig af om du har foldet stoffet eller ej). Lad være med at sy sammen de øverste 2 cm mod posens åbning.

stofposer

6. Fold kanten på posen 2 cm (fold ind mod vrangen på posen).

7. Sy i kanten af dette ombuk så der dannes en løbegang.

stofposer

8. Mål en snor ud i passende længde. Sæt en sikkerhedsnål i snoren, træk den igennem løbegangen og bind en knude af de to ender.

stofposer

9. Vend posen og og voila! Et stk pose klar til indkøb af madvarer i løsvægt eller til madopbevaring. Eller til et helt andet formål…

stofposer

Follow on Bloglovin

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Christiane
  10. april 2018 at 13:09

  Så fine. Gleder meg veldig 🙂

 • Reply
  Pia
  10. april 2018 at 20:00

  God ide! de er super fine.

  • Reply
   Kristina
   10. april 2018 at 21:54

   Tak for det!

Leave a Reply