Cykel
Bæredygtig livsstil

Hvilken hverdagsvane vil jeg ændre i april?

Så er 1. april ved at være slut. Vi vågnede i morges hos Kaspers forældre i Faaborg til snevejr og en snedækket have. Så steg temperaturen og i eftermiddag var vi i haven i dejligt solskin, al sneen var væk og det var lunt og forårsagtigt. Mon ikke det var årets sidste sne? Sådan en ækel form for aprilsnar at få os til at tro det stadig var vinter? Med solskin kommer helt automatisk modet på nye udfordringer, så her kommer vores lille udfordring til os selv i april…

Ændring af hverdagsvaner

Vi prøver med små ændringer af vores vaner skridt for skridt at bevæge os i en mere og mere bæredygtig retning. I marts handlede det om mindre vasketøj. Og det var en stor succes og en nem vane at indarbejde. Den kan vi sagtens fastholde.

Hvilken hverdagsvane vil jeg ændre i april?

I april er turen så kommet til at prøve at mindske de korte ture på under 2 km vi tager i bilen næsten hver dag. Motoren på vores bil er som oftest kold ved start på alle ture. En kold motor bruger væsentligt mere brændstof end en varm. De korte ture i bilen forurener derfor relativt meget, og dem vil vi gerne prøve at mindske.

Hvorfor så doven?

Kasper og jeg har boet i København i mange år. Man skal ikke bo længe i København for at lure, at cyklen er det eneste transportmiddel, der rigtigt fungerer i byen. Det er billigt, nul forurening og det er i mange tilfælde langt det hurtigste gennem byen. Og som en heldig sidegevinst så elsker jeg at cykle.
I 2013 købte vi et hus i Rødovre. Og som om det var en naturlig pakke, fik vi med det samme en stor trang til en bil – og det købte vi så. Som udgangspunkt var undskyldningen at med 1 snart 2 børn var det meget lettere og mere fleksibelt på fx familiebesøg med en bil. Og det var virkeligt også en luksus.
Men så sneg de korte ture i bilen sig også ind lige så langsomt. Bekvemmelighed og dovenskab fik kontrollen over vanerne. Nu er vi så flyttet til skønne Breddam 18 og vanerne er fuldt med. Skolen, børnehaven og vuggestuen ligger ca 1 km væk. Det samme gør indkøb. Der kan være en helt praktisk grund til at tage bilen nogle gange. Men i de tilfælde hvor vi kører til skole eller kører ned for at handle for bare at skulle hjem igen bagefter – der er der altså ingen anden undskyldning end en indgroet dårlig hverdagsvane.

Hvad vil vi gøre?

Vi vil i april sætte som mål, at vi minimum skal aflevere og hente børnene i skole, børnehave og vuggestue på cykel 2 ud af 5 dage. Mon ikke det kan sætte lidt skub i vanerne, så vi senere kan blive endnu mere ambitiøse?
Og helt ærligt – Kasper og jeg synes det er dejligt med nogle ekstra cykelture. De små synes også det er hyggeligt at sidde i ladcyklen. Sigurd derimod, der skal cykle selv, bliver lidt svær at overbevise om, at det er en fantastisk ide. Han elsker de små køreture i bilen, hvor han sidder med sin discman (nærmest en antikvitet efterhånden) og hører musik. Og det er egentligt af hensyn til ham, at vi lægger ud med forsigtige 2 ud af 5 dage. Vi tager lidt ad gangen. Men han har jo godt at cykle som vi andre, så vi håber, at april får ham overbevist…
Follow on Bloglovin

Cykel vs bil

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply