Forspiring
DIY Selvforsyning

Forspiring – DIY til avispotter

Så skete det. I sidste uge kom jeg endelig i gang med forspiringen af tomater og chili. Alt for sent. Men det skete dog. Jeg har gået og taget tilløb i nærmest en måned, og da jeg så endelig kom i gang, tog hele seancen max 30 min inklusive produktion af små potter. Virkeligt fjollet at have brugt så meget energi på at tage tilløb, når det var så hurtigt overstået. Men sådan er det med så mange ting – løbeture, rengøring af køleskab, rengøring generelt – ja, og så forspiring. Og egentligt synes jeg faktisk, det er meget hyggeligt med den forspiring, når det kommer til stykket. Det prøver jeg lige at huske til næste år!

DIY – Potter

Først skulle potterne laves. Jeg plejer at lave dem at gamle aviser. Ved at lave sine egne potter af avispapir sparer man tørvemoserne i forhold til de tørvmosbaserede potter/spagnumpotter og der spares på råolien i forhold til plastikpotter. Man kan købe nogle meget fine træfiduser (potmaker) til at lave potter med. De er flotte, potterne bliver ens og der kommer en lille fin kant forneden på potten men altså – det er overhovedet ikke nødvendigt.

Jeg bruger et smalt syltetøjsglas. Folder et stykket avispapir og vikler det om bunden på glasset i den højde, jeg ønsker potten. Der skal være ca 5 cm nedenfor til at folde ind som en bund i potten. Og voila! Lynhurtigt en masse potter. Jeg har prøvet at illustrere det nedenfor med billeder.

DIY potter

DIY potter

DIY potter

DIY potter

Forspiring

Vi gemmer altid vores frø i kaffefiltre når de er høstet, og så står de køligt over vinteren. Kaffefiltret suger den sidste fugt der måtte være, og der plejer at være høj succesrate i forhold til spiringsevne året efter. Jeg går ikke så højt op i hvad tomaterne, chilierne og alle de andre hedder – bare de er lækre. Så de er navngivet efter, hvem vi har fået dem af, hvordan de ser ud, eller andet der karakteriserer dem. Så frem med Majbritts orange, Smedens røde, rød cherry Faaborg, stor brun bøf og alle de andre…

Forspiring

Jeg fyldte potterne med muld og kom 3-4 frø i hver. Der plejer trods alt ikke at være en spiringsprocent på 100, og skulle der komme flere planter i hver potte, synes jeg ikke det plejer at være noget problem at dele dem, når de bliver lidt større. Alternativt kan man også bare gemme den flotteste plante i hver potte og kappe hovedet af de andre. Men det kan jeg sjældent nænne. Så hellere få lidt for mange planter og forære dem væk.

Tilsidst klippede jeg en isbøtte i aflange stykker (det er af en eller anden grund aldrig svært at finde en tom isbøtte herhjemme), skrev navnene på de små skilte og stak i potterne. Og nu står de ca 20 potter så i en vindueskarm og soler sig, og indenfor de næste par uger, skulle der gerne komme små spirer op.

Egentligt kan man godt bare lade potten blive om planten og lade den formulde. Jeg kan ikke helt finde ud af, om jeg synes det er lækkert, og om det er miljømæssigt ok at kompostere avispapir – så jeg lader være. Når jeg omplanter de små planter, plejer jeg meget forsigtigt at tage avispotten af. Planterne tager det normalt fint, selvom rødderne selvfølgeligt nemt tager lidt skade.

Dagdrømmeri

Det er første sæson fulde sæson for os her på Breddam. Jeg glæder mig vildt til at fylde drivhuset med tomater, agurker, chilier og alt muligt andet. Det skal nok blive godt! Drivhuset, der fulgte med i huskøbet, er så stort, at der er plads til borde og stole. Tomat er min ynglingsduft, og det er lidt rart her i vinterkulden at drømme sig hen til en sommerdag i drivhuset med frokost i tomatduft…

Forspiring

Forspiring

Follow on Bloglovin

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply