By vs. land

Landlivets crossfit

Da vi flyttede ind på Breddam 18, var der en laaang spireahæk i haven. Kæmpestor. Både 3 meter høj og 3 meter bred og hele 20 meter lang. Sådan en hel mur der delte haven op mellem drivhus og græsplæne. Egentligt ret praktisk at skærme drivhuset, hvis der bliver spillet meget fodbold på sådan en græsplæne. Men indtil videre er vores børn mere vilde med at klatre i træer end at spille fodbold. Og hverken Kasper eller jeg er ret vilde med spirea. Jo, altså de par uger den blomstrer hvert år, er den jo smuk, men resten af året er den ret så kedelig – synes vi. Vi kan begge to bedre lide buske og planter med en eller anden nytteværdi. Fx bærbuske.

Så planen er, at vi i stedet vil have virkeligt mange bærbuske. Sådan så ingen skal holde igen og alle bare kan fylde sig til randen med bær. Og så der kan blive bær til syltetøj, og til fryseren der kan forsyne de bær-sultne vintermaver.

Kvashegn

Så spirea-motorvejen skulle væk! Og som det så ofte går, så afføder det ene projekt det andet. For det kunne jo være fedt at bruge alle de mange, lange grene til noget, og Kasper fandt så på, at han ville lave et kvashegn. Kvashegn kan være ret smukke og skulpturelle på en naturlig måde, og det giver et fint levested for smådyr. Blandt andet pindsvin er vist glade for kvashegn, og det kunne være sjovt at have flere af dem i nærheden. De er så søde, og det kunne være man kunne dressere dem til at æde nogle af alle de dræbersnegle, der er her om sommeren…?

Da kvashegnet med tiden vil formulde nedefra og falde sammen, bliver vi ved med at have et godt sted, at gøre af alle de grene og småtræer, vi klipper af. Og kvashegnet kan skærme for et grimt vejskilt, vi kan se fra en af markerne. Mega god ide!

How to do the Kvashegn

Kasper lavede kvashegnet ved først at bore et ca 30 cm dybt hul med et pælebor, for derefter med en tung pælehammer at banke nogle 2,2 meter lange granrafter med bark (og en diameter på 7-10 cm) ned i hullet, så pælen endte med at stikke ca 1,7 meter op ad jorden. To rækker pæle med 8 pæle i hver række – en god meter mellem pælene og ca 50-60 cm imellem rækkerne. Sindsygt hårdt fysisk arbejde!

kvashegn

Væk med spirea

Vi fældede spirea-muren med buskrydder. Endnu én af landlivets overraskelser. Det er virkeligt sjovt at gå rundt med buskrydder og fælde alt muligt! Efter hækken var væk, skulle alle grenene slæbes gennem haven, over hegnet til marken, slæbes over marken, over hegnet i den anden ende af marken, og lægges op mellem de to rækker pæle i kvashegnet. Jeg tror ikke helt, inden vi begyndte, vi havde gjort os forestillinger om, hvor stort og hårdt et arbejde det faktisk var. Jeg knoklede løs i 3 timer, og så var jeg så færdig og fuld af syre i lårene, at jeg måtte støtte mig til en pæl noget tid, inden jeg gik ind. Kasper holdt ud i 4 timer. Og vi var begge to helt smadrede om aftenen. Landlivets crossfit. Totalt effektivt. Desværre så effektivt, at Kasper havde ondt i ryggen to uger efter…Men kvashegnet blev færdigt. Der var lige plads til alle grenene, og nu står det i kanten af marken og ser virkeligt dekorativt ud.

kvashegn

Forberedelser til plantning af bærbuske

Nu mangler vi bare at få gravet alle rødderne fra spireaen op. Vi fik gravet 4 knolde op, mens jorden stadig var blød. Der er ingen tvivl om, at det bliver et stort arbejde at få det hele op, men det er ikke umuligt. Vi har flere bærbuske klar til at blive plantet i stedet. De står og venter på andre midlertidige pladser i haven. Nogle havde vi med fra haven i Rødovre, og nogle er fra min farmors have på Als. Der er foreløbig ribs, solbær, solstik, stikkelsbær, hindbær og tornfri brombær, der venter. Det skal nok blive godt!!

Follow on Bloglovin

You Might Also Like...

3 Comments

Leave a Reply