Bæredygtighed Genanvendelse af tekstiler Stop tøjspild Upcycling

Det fantastiske ved bomuldsklude – upcycling

Et lille skriv om babynumser, allergi, gamle lagner, mikroplast, upcycling og om hvorfor bomuldsklude er ret så fantastiske…

Jeg er tosset med bomuldsklude. Og vi har virkeligt mange! For når man forsøger at indrette en hverdag, hvor miljøbevidsthed er et af temaerne, så kommer man ikke udenom bomuldsklude.

Som numseklud

Jeg indledte mit kærlighedsforhold til bomuldsklude, da vi lige havde fået vores ældste dreng – Sigurd. Jeg kunne læse mig frem til, at vådservietter ikke i længden er særligt fede for en lille sart babynumse. Der er selvfølgeligt stor forskel på vådservietter og nogle er mere allergifremkaldende end andre. Nogle indeholder både parfume, parabener og andet klamt, der efterlades på den lille numse, mens andre ikke er så slemme. Men anbefalingerne er ret klare: En gang imellem er ok, mens daglig brug ikke er så fedt for baby.

Så jeg fandt nogle kasserede lagner frem og lavede klude som alternativ til vådservietterne. Jeg har lavet flere klude siden, men de første klude jeg lavede for 7,5 år siden fungerer stadig fint. Vi har haft blebørn uafbrudt siden, og de må være blevet kogevasket flere hundrede gange. Så her er virkeligt tale om genbrug. De suger fantastisk, tørrer fantastisk og efter brug smider vi dem i en bomuldspose vi har ved puslebordet. Så kan man bare smide selve bomuldsposen i vaskemaskinen når man skal kogevaske, og man behøver derfor ikke have fingre i dem igen, før de er rene.

Man kan selvfølgeligt godt have vådservietter med på tur, men det er faktisk let nok også at tage bomuldsklude med. Nogle stykker i en pose med lidt vand og ned i tasken. Voila!

Som kogtvandsklud

Og som nybagt mor stiftede jeg også første gang bekendtskab med begrebet kogtvandsklud. For som middel til at få røde numser til at gå væk er det faktisk det, der har fungeret bedst for os. Vi har været igennem diverse zinksalver og cremer, men kogtvandsklude har vist sig at være meget mere effektive for os. Hæld kogt vand over en bomuldsklud. Lad den køle til den er lunken, vrid den op så den stadig er fugtig og kom kluden direkte på det røde område på huden. Så giver du bleen på som normalt og lader kluden sidde og skifter den ved hvert bleskifte med en ny kogtvandsklud, indtil huden er helet igen. Det er næsten trylleri!

Som alternativ til køkkenrulle eller engangsklude

Ja og de kan selvfølgeligt også bruges andre steder end til numsen. For godt slidt bomuldsstof suger virkeligt godt og det er derfor et glimrende alternativ til køkkenrulle. Sådan en stak klude på ca 20 x 20 cm fungerer glimrende. Og som alternativ til engangsklude er der miljømæssigt ret meget at hente. Engangskludene består af 20 procent plastik der skylles ud og hænger i luften eller ryger i kloaken eller i maden. Og her er bomuldsklude altså et godt alternativ. Der skal selvfølgeligt være tale om kasseret bomuldsstof så vi ikke er ude i nogen ny-produktion med dertilhørende forurening. De større klude vi bruger som alternativ til køkkenrulle eller engangsklude smider vi til vask sammen med det øvrige kogevask vi har.

DIY

Meget simpelt – det er gamle lagner og sengetøj der ikke kan mere, som jeg har revet i mindre stykker. 10 x 15 cm er en fin størrelse som numseklud. Og er det i fastvævet bomuldsstof (som lagner og sengetøj ofte er), behøver man ikke engang klippe. Lav et lille klip i den bredde du vil have kluden og riv derefter stoffet – nemt! Hvis du har en symaskine, kan du siksakke eller overlocke siderne, så kludene ikke trævler, men ellers så brug dem med de rå kanter. De vil trævle de første gange du bruger dem, men efterhånden vil de stoppe, når trådene i enderne er godt filtret sammen. En størrelse på ca. 20 x 20 cm fungerer godt som alternativ til køkkenrulle eller engangsklude.

Bomuldsklude

Follow on Bloglovin

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Hannah Engelschmidt
  3. maj 2018 at 15:03

  Hej Moos
  Hyggeligt at finde dig her.
  Fik lige totalt lyst til klatkager – hold op jeg har fået mange af dem i min barndom!
  Jeg skal så meget have syet bomuldsklude – jeg er en bandit bruger alt for meget køb og smid væk klude/køkkenrulle.
  Hilsen Hannah

  • Reply
   Kristina
   6. maj 2018 at 19:07

   Hej Hannah,
   Hyggeligt at høre fra dig! Har også tænkt på om jeg dog ikke snart støder på dig et sted i Nordsjælland. Og dejligt hvis klude og klatter kan inspirere lidt…
   Kh Kristina

Leave a Reply