Bæredygtighed Høns stop madspild Stop tøjspild Upcycling

5 eksempler på hverdags-miljøbevidsthed for børnefamilier

Herhjemme forsøger vi at tænke miljøbevidsthed ind i vores hverdag. Miljøbevidsthed er en af de ting, vi gerne vil give videre til børnene, så det bliver en naturlig del af deres tankegang. At man som en selvfølge passer på miljøet.

Vi har over tid arbejdet små ændringer ind i vores hverdag, der må ses som små skridt på vejen mod en mere bæredygtig livsstil. Her er fem eksempler:

1. Mindre kød og en madplan

Vi spiser langt fra kød hver dag – måske 3-4 dage om ugen. For os fungerer det rigtigt godt hver uge at lave en madplan for den kommende uge og handle ind én gang. Så kan vi, i ro og mag når børnene sover, tænke ugen igennem og få lavet en fornuftig plan – med flere kødfri dage der også passer ind i ugens program. Sidegevinsten er, at det sparer tid og sparer os for alt for mange impulsindkøb. På madpakkerne er det meste kødpålæg erstattet af fx rugbrød med avocado, æble, jordbær…

2. Mindre madspild

Madplanen mindsker også mængden af mad, vi ikke får spist i tide, da ugens menu er tænkt igennem, så vi ikke køber for meget af nogle ting. Hermed får vi mindre madspild. Der er rigtigt mange madbutikker efterhånden der er gode til at mærke det mad hvor holdbarheden snart udløber. Så vidt vi kan nå at bruge madvarerne køber vi altid dette mad i butikkerne – så bliver det da brugt og ikke bare smidt ud. Vi tjekker altid holdbarhedsdatoerne på varerne, og da vi jo har en madplan, er der ikke nogen grund til at købe varer, der kan holde sig længere end til pågældende dag. Fx drikker vi her hjemme 8-9 liter mælk om ugen, og så er der jo ingen grund til at købe mælk, der kan holde sig 14 dage endnu – i det små må det spare noget udsmid i butikkerne, tænker jeg…

3. Overvej behovet inden du køber nyt

Miljøbevidsthed er også at sænke sit forbrug. Vi forsøger virkeligt at tænke igennem om vi nu også har et behov, hver gang vi køber noget. Vi køber sjældent noget, inden et tydeligt behov har vist sig. Især med børnene har vi sparet os selv for mange indkøb, der aldrig blev brugt – tøj de voksede fra inden prismærket kom af, diverse sære køretøjer der aldrig alligevel var brug for osv. Og generelt tjekker vi altid på DBA, om vi kan få det brugt, inden vi køber noget fra ny.

4. Mindre tøjspild – genbrug og upcycling af tøj og øvrige tekstiler

Tøjindustrien er næst efter olieindustrien verdens mest forurenende. Der går 11.000 liter vand til at producere 1 kg bomuldstøj så snakker vi miljøbevidsthed er vi selvfølgelig også nødt til at gøre en indsats her. Børnene arver selvfølgeligt tøj fra hinanden og ellers forsøger vi at købe det meste fra genbrug – man kan sagtens finde genbrugstøj der er i rigtig god stand. Især jo yngre børnene er. Vi kan godt mærke at det begynder at blive svært at finde tøj til Sigurd der er 7 år. Fx bukser er for det meste slidt op inden det når til genbrug.

Vi forsøger at upcycle og give tekstilerne et andet liv hvis deres første liv er slut. Almindelige huller i tøjet lapper jeg så vidt muligt. Pletter på børnenes tøj dækker jeg med applikationer eller et nyt fint motiv af strygestof. Voksen-sweatshirts laver jeg om til joggingbukser til drengene. Skjorter laver jeg til nederdele eller bloomers til Solvej. Gammelt slidt sengetøj laver jeg om til bomuldsklude vi bruger i stedet for vårservietter og køkkenrulle. Udtjente håndklæder laver jeg om til hagesmækker. Og så videre og så videre…

Muleposen og sengebetrækket nedenfor er lavet af kasserede gardiner. Muleposen har så efterfølgende fået lidt ekstra pynt af Ingolf på 4 år med strygestof.

                   

5. Høns

Det er selvfølgeligt ikke alle der har muligheden for egne høns, men har man muligheden, kan det varmt anbefales. Det er både hyggeligt og virkeligt nemt. Vores høns får vores køkkenaffald (minus kød for ikke at tiltrække rotter). Der skal dermed ikke bruges energi til at komme af med affaldet på et forbrændingsanlæg. Og som tak får vi lækre æg – der smager vidunderligt, og vi undgår transporten fra gård, til butik og fra butik og hjem til os.

Og så har vi i øvrigt også planer om en kæmpe køkkenhave, så vi kan blive næsten-selvforsynende med de fleste grøntsager, men den historie kommer en anden gang…

Follow on Bloglovin

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply